Fries dammen

Fries dammen, ook wel ‘Oer Alles’ genoemd, is al een heel oud spel, het wordt al sinds de zeventiende eeuw gespeeld. Het heeft wat andere regels dan het gewone dammen, je mag namelijk alle kanten op slaan, schuin, rechtuit en overdwars. In het Friese damspel zit behoorlijk veel actie door de vergrootte actieradius van de stukken, eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het door de vertikale en horizontale slag niet eenvoudiger is dan het normale spel.

Het Friese spel is nog steeds populair en wordt steeds meer verspreid, dit dankzij internet, artikelen in het blad van de KNDB, de nieuwe media en diverse stunts zoals het beach-dammen in het IJsselmeer en de damtweekamp met kunstkoeien tijdens de Slachte-marathon.

Het is een spel dat echt bij Friesland hoort, bij z’n traditie’s en z’n cultuur, wie weet wordt deze Friese cultuur, waarvan er menige variant in elk werelddeel te vinden is, ooit nog eens de nieuwe standaard van het damspel..

Durft u de uitdaging aan? Menigeen gingen u voor en verdiepten zich in de mogelijkheden van het “Oer Alles”, zelfs na honderden jaren spelen en nu de laatste 10 jaar met behulp van de computer is het spel niet te bedwingen, nog steeds zijn er ogenschijnlijk eenvoudige standen met 1 dam tegen 1 dam met schijf die zelfs door de snelste computers nog niet te berekenen zijn! Niet voor niets vermeld een zeventiende eeuwse duitse encyclopedie dat het spel menig verstand te boven gaat en dat men daarom meer en meer de horizontale en vertikale slag laat varen.