Begin Fryslân Open 2020

doorfriesdammen

Begin Fryslân Open 2020

Franeker 4 maart 2020

Favorieten Georgiev en Kooistra onderuit.

Verrassend was het verlies van 18-voudig kampioen Taeke Kooistra in de eerste ronde. Hij verloor van de Wit-Russische kampioen Kanstantsin Nord. Die nam een verrassende winnende doorbraak. Wereldkampioen Alexander Georgiev verloor van Fedde Wiersma. Hij wist zich behendig te handhaven, maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven. 

Aan kop gaan de huidige Fries kampioen Jalle Wiersma uit Wommels en Folkert Groenveld uit Jutrijp. Zij zijn de enigen die alle drie hun partijen gewonnen hebben in het Fryslân Open 2020. Folkert Groenveld van de damclub Nocht en Kriich uit Oudega won in de derde ronde van de verrassend sterk spelende Tsjech Vaclav Krista. Jelle Wiersma maakt tot nu toe zijn favorietenrol waar, in de derde ronde versloeg hij Kees Tijssen overtuigend combinatief. Zij worden gevolgd door vier spelers met 2,5 punt: de Litouwer Aleksej Domchev, de Wit-Rus Konstantsin Nord, Hein de Vries en de 89-jarige Sjoerd Couperus.  Oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman staat verrassend nog met lege handen mede onderaan. Hij verloor door een openingszetje van Henk Haanstra.

Wethouder Jan Dijkstra van de gemeente Waadhoeke deed de eerste zet bij de opening van het Fryslân Open. Jan Dijkstra is ook een liefhebber van het Friese spel. Hij heette de spelers welkom in het Fries, Russisch, Engels en Italiaans. Hij verrichtte de opening op het schip de Antigua bij het bord van de partij tussen de 14-jarige Yaroslau Miklasheuski uit Minsk, Wit-Rusland en Piet Sikma uit Hartwert. Deze partij was als eerste uit na een openingscombinatie van Piet Sikma, die hem 4 schijven voordeel opleverde. Na een half uur werd de partij dan ook gewonnen door de Fries. Ook Alexander Schwarzman moest er nog even inkomen. Hij overzag een slag, die gelijk beslissend was. Jelle Wiersma behaalde daarmee een nuttige eerste zege. In de eerste ronde was de paring tussen Friezen en niet-Friezen. De Friezen wonnen iets meer. De 89-jarige Sjoerd Couperus won van de sterke Belg Renaud Braye. Ook in de 2e ronde won Couperus, nu van Piet Sikma. In de 2e ronde werd er voor het eerst remise gespeeld in twee partijen. Het Russische onderonsje tussen Georgiev en Schwarzman werd duidelijk door de wereldkampioen Georgiev gewonnen. In de tot nu toe 45 gespeelde partijen zijn er drie partijen in remise geëindigd. Een winstpercentage van 93 %. 

Op donderdag 5 maart worden er opnieuw 3 rondes gespeeld op de Tallships Antigua en Elizabeth aan de Zuiderkade in Franeker. In de vierde ronde spelen de koplopers Folkert Groenveld en Jelle Wiersma tegen elkaar. Na 8 rondes strijden de eerste vier spelers om het recht wereldkampioen Marten Walinga uit te dagen.

In de eerste ronde. Op de voorgrond Kees Tijssen links tegen Hans Jansen, daarachter: Alexander Georgiev, links tegen Fedde Wiersma, daarachter: Konstantins Nord, links tegen Taeke Kooistra. (Foto: Guus van der Sande)

(Tekst: Siep Buurke)

Over de auteur

friesdammen administrator