Folkert Groenveld Kampioen Fryslân Open 2020

doorfriesdammen

Folkert Groenveld Kampioen Fryslân Open 2020

Franeker, 7 maart 2020

Folkert Groenveld Kampioen Fryslân Open 2020 na spectaculaire barrage tegen Alexander Georgiev

In een noodzakelijk geworden tweekamp speelden Folkert Groenveld uit Jutryp, Friesland en Alexander Georgiëv uit Sint Petersburg, Rusland, ‘s avonds in het raadhuis van Franeker om de beslissing in het kandidatentoernooi Fries dammen. Overdag waren de twee gelijk geëindigd. Nadat Groenveld op de vrijdagavond de eerste partij in het Kandidatentoernooi van Georgiëv in een gewonnen stand  verloren had, won hij op de zaterdag de twee overgebleven partijen van Hein de Vries en de middagpartij van Jelle Wiersma. Na een beroerde start in het Koninklijk Eise Eisinga planetarium is hij de terechte winnaar van het WK kandidatentoernooi Fryslân Open. In alle drie partijen in de finale was hij gewonnen komen te staan. Met Folkert Groenveld heeft het toernooi een verrassende winnaar. Vooraf waren Jelle Wiersma en Alexander Georgiëv de favorieten voor de titel. 

Folkert Groenveld mag de wereldkampioen Fries dammen Marten Walinga uitdagen voor een match om de wereldtitel Fries dammen. Deze match over 11 partijen wordt dit jaar gehouden.

De finaleronde in het Fryslân Open kandidatentoernooi werd onder het toeziend oog van Eise Eisinga gespeeld in het prachtige stadhuis van Franeker. Voor de twaalfde keer al weer wordt dit evenement hier gehouden. Folkert Groenveld herpakte zich na zijn slechte partij van vrijdag en wist zaterdag in de 2e ronde zijn tegenstander positioneel te overklassen. Hij dreigde door de rechtervleugel van Hein de Vries heen te breken. Jelle Wiersma trok de ranglijst weer gelijk, door van Georgiëv te winnen. De stand was spannend, maar Georgiëv verloor door tijdsoverschrijding. En toen had iedereen na de tweede ronde weer dezelfde uitgangspositie. In de derde ronde wonnen Georgiëv en Groenveld. Georgiëv mocht niet klagen, hij stond remise, maar zijn tegenstander, Hein de Vries, zag dat niet. Georgiëv won uiteindelijk de partij en een tweekamp was noodzakelijk. In de eerste partij van de tweekamp stond Folkert volkomen verloren, maar ontsnapte naar remise omdat Georgiëv de winst in de beperkte tijd niet zag. In de 2e partij won Folkert Groenveld alsnog overtuigend en daarmee de titel.

De beslissende barrage links Folkert Groenveld en rechts Alexander Georgiëv (foto: Marten Walinga)

Hans Jansen winnaar Mastergroep

In de Mastergroep won in de eerste ronde Auke Zijlstra van Alexej Domchev, Hans Jansen en Konstantsin Nord deelden de punten. In de 2e ronde won Hans Jansen van Auke Zijlstra. Hans Jansen won ook in de derde ronde, nu met een elegante combinatie naar dam van Alexej Domchev en daarmee de Mastergroep van het Fryslân Open. De Mastersgroep bestaat uit de eerstvolgende 4 niet bij de dambond Fries Spel aangesloten spelers (spelers van buiten Fryslân).

Tijdens het toernooi wordt ook de voorrondes van het WK FRYSK! gespeeld. Onder de deelnemers Alexander Schwarzman. Er is een bus met spelers uit Italië gekomen om aan dit kampioenschap mee te doen. Een aantal Italianen kwam niet vanwege de vrees voor het coronavirus. Taeke Kooistra, Tsjerk Wijbenga, Patrick Casaril, Alexander Shvartsman en Dicky Van Der Meer plaatsten zich voor het WK FRYSK! op zondag.

Over de auteur

friesdammen administrator