Folkert Groenveld wint de 10de partij

doorfriesdammen

Folkert Groenveld wint de 10de partij

Met deze overwinning werd de onderlinge stand iets dragelijker in het wereldkampioenschap Fries dammen. De stand is nu 7½-2½. Maar belangrijker nog was de wijze waarop Groenveld won. Hij liet zien het te kunnen. Na een minder zorgvuldige zet van Walinga op de 43ste zet maakte Groenveld de partij goed af. Op de 48ste zet liet hij zijn tegenstander nog bijna ontsnappen, maar die zag niet het juiste plan, waarna Folkert Groenveld alsnog gedecideerd won. Na het spektakel van gisteren werden er nu aanzienlijk minder fouten gemaakt. Walinga had een centrumstand en Groenveld stond meer aan de rand. Het werd een strategisch duel, waarbij lange tijd het evenwicht niet verbroken werd. Morgen is de slotpartij.

Fries dammen breekt door bij de jonge generatie internationale denksporters. 

 

Finale FRYSK! Op zondag: Ilfat Karimov (Rusland)-Jelle Wierma

Klassiek Fries Dammen: ZhuoyuanDu (China)-Frederik Bos

 

WK match en online toernooien bereiken nieuwe generatie spelers. Vandaag waren de halve finales van de onlinetoernooien. De winnaars van de toernooien FRYSK!, met vijf tegen vijf schijven  toernooi en het Klassieke Friese spel met 20 tegen 20 schijven spelen zondag. De winnaars van de finale plaatsen zich met het online toernooi voor het volgende Fryslân Open Toernooi en voor de volgende FRYSK! Wereldkampioenschap, beide staan gepland voor het voorjaar 2022. Het speeltempo in het FRYSK! toernooi is 1 minuut met 2 seconden voor elke zet (Fischer systeem); en voor het Fries Klassiek toernooi is het 2 minuten met 2 seconden voor elke zet. In de finales op zondag is het 2 minuten met 4 secondes en 4 minuten met 4 seconden, respectievelijk. Jell Wiersma plaatste zich als nummer 1 in de halve finale, de chinees ZhuoyuanDu uit Shanghai (China), 13 jaar oud werd 2e. Jelle Wiersma behaalde een nipte overwinning. Hij had 19 uit 14. Zijn beslissingspercentage was slechts 50%. ZhuoyuanDu had 13 partijen gespeeld en 18 punten. Zijn beslissingspercentage was 62%. 

Derde werd Michael Semianiuk uit Minsk (Belarus), 21 jaar oud, met 17 uit 13, met een winstpercentage van 46%. De eerste halve finale is gewonnen door de Rus Ilfat Karimov. Ilfat Karimov komt uit Tyumen en is 18 jaar oud. Hij speelt het FRYSK! nog maar twee jaar. De finale op zondag is tussen Wiersma en Karimov. 

 

In het Klassieke Friese spel werd de 42-jarige Frederik Bos uit Nederland de eerste finalist. Hij  had in de halve finale 12 punten uit 7 partijen met een beslissingspercentage van 86%. In de tweede finale op zaterdag 21 augustus won ZhuoyuanDu uit Shanghai (China). Hij mag zondag in de finale aantreden tegen Frederik Bos. Nadat de chinees ZhuoyuanDu  in het FRYSK! meegedaan had en slechts tweede werd is het hem bij het klassieke spel wel gelukt zich te plaatsen voor de finale. Hij won de tweede halve finale met overmacht met een beslissingspercentage van 89%. Hij behaalde 16 uit 9. Verloor er één en won er 8. De finales worden zondag 22 augustus gespeeld. De finale van het FRYSK! Vanaf 10.30 uur tot 11.15 uur, en het Klassieke Friese spel wordt gespeeld van 11.30 uur tot  12.15 uur. De wedstrijden zijn te volgen via www.frisiandraughts.com van Stifting WFD op de LIVE pagina en op het dam-gaming platform www.lidraughts.org.

De slotpartij 11 is zondag 22 augustus om 10.00 uur. 

Sluitingsceremonie 14.30 uur door de burgemeester van Harlingen mevrouw Ina Sjerps.

Alle partijen worden gespeeld in het prachtige historische stadhuis van Harlingen.

Foto is vrij voor gebruik onder vermelding van foto: WFD

Link Livestream: De partijen worden op een mediagenieke locatie gespeeld. Elke partij wordt met live commentaar volledig gestreamd op kanalen zoals Twitch en Youtube. Elke partij wordt ook digitaal genoteerd. De streams en digitale notatie zullen live te volgen zijn op de eigen website www.frisiandraughts.com van Stifting WFD op de LIVE pagina en op het dam-gaming platform www.lidraughts.org

Voor meer informatie: perschef van het toernooi: Siep Buurke, 0614172563 s.h.buurke@gmail.com

Over de auteur

friesdammen administrator