Jelle Wiersma wereldkampioen Frysk!

doorfriesdammen

Jelle Wiersma wereldkampioen Frysk!

Vanaf het begin liet Marten Walinga er geen twijfel over bestaan dat hij ook in het FRYSK! zijn mannetje staat. Hij nam met de winst in de eerste partij een voorsprong op de rest van het veld, die hij lang wist vol te houden. Totdat hij in de voorlaatste ronde verloor van Jelle Wiersma. Georgiëv speelde sterker naarmate de wedstrijd vorderde, in de 6e ronde kwam hij mede aan kop. Opvallend was het sterke optreden van de Italiaanse jeugdspeler Andrea Perano (één week 12 jaar). Al kampioen van Italië op z’n elfde en ook niet onderdoen in dit sterke veld. Hij verloor geen enkele partij. In de zevende ronde verloor Georgiëv  van Walinga. Jelle Wiersma won zijn partij, zodat er twee mannen op de eerste plaats staan. Om vier uur begon, in bijzijn van Commissaris van de Koning Arno Brok, de barrage die de winnaar oplevert. De speler die de barrage wint, heeft het kampioenschap gewonnen en mag de beker mee naar huis nemen. De Commissaris deed, op aanwijzen van Jelle Wiersma (die met wit speelt), de eerste zet. In de barrage wordt steeds met halve speeltijd gespeeld. Voor de eerste partij hebben de spelers dus ieder 5 minuten (en een aantal secondes); voor elke volgende partij wordt de tijd gehalveerd. Er wordt doorgespeeld tot een speler gewonnen heeft. 

Arno Brok commissaris van de koning in Friesland doet de eerste zet bij de barrage tussen Jelle de Vries, links en rechts Marten Walinga (Foto: Marten Walinga).

Na een partij was het voorbij: Jelle Wiersma won en is daarmee wereldkampioen Frysk!. In 2016 was hij de eerste kampioen in deze nieuwe tak van het Frysk dammen. Marten Walinga werd tweede, Andrea Perano derde. Frysk!  is bedoeld om de wereld kennis te laten maken met deze vorm van dammen.

Na het fascinerende WK kandidaten was dit toernooi de kers op de taart. Er werden 7 rondes Zwitsers gespeeld met 10 minuten en 10 seconden per speler er bij per partij. Volop spanning, verrassende uitslagen en een terechte winnaar. 

Arno Brok commissaris van de koning in Friesland met de winnaars links Folkert Groenveld WK Fryslan Open, rechts Jelle Wiersma, FRYSK! (Foto: Marten Walinga)

(Tekst: Siep Buurke)

Over de auteur

friesdammen administrator