Slotdag voorrondes Fryslân Open 2020

doorfriesdammen

Slotdag voorrondes Fryslân Open 2020

Franeker, 6 maart 2020

Jelle Wiersma winnaar voorrondes Fryslân Open 2020

Ook de laatste ronde in het WK kandidatentoernooi kende nog verrassende uitslagen. Jelle Wierma won van de Wit-Rus Konstatins Nord in een bloedstollende partij. Met deze overwinning werd hij overtuigend winnaar met 1 punt voorsprong op de nummers 2en 3.  Folkert Groenveld werd verrassend 2e door overtuigend te winnen van Taeke Kooistra. Taeke Kooistra had de laatste 11 jaar steeds de barrage of de finale gehaald. Met zijn 10de plaats is dit een slecht toernooi voor hem.  In de noodzakelijk geworden barrage voor de vierde plek in de finale plaatsten zich drie spelers: Konstatin Nord, Hein de Vries die Alexander Georgiev op een gelijkwaardige remise hield en de verrassend sterk opgekomen Rein Jan Walinga die zich nog op het nippertje wist te plaatsen. In de eerste barragepartij won Hein de Vries uit Leeuwarden eenvoudig van zijn provinciegenoot Rein Jan Walinga uit Aldegea. Ook Konstatins Nord won van Rein Jan Walinga zodat de partij tussen de Vries en Nord de beslissing moest brengen.

Links Hein de Vries, rechts Konstatins Nord. (Foto: Marten Walinga)

Hein de Vries verrast in barrage Fryslân Open 2020

Hein de Vries uit Leeuwarden plaatst zich voor de finale van het Grutmastertoernaoi. De winnaar van deze finale mag de wereldkampioen Marten Walinga uitdagen. Tegen de verwachting in won Hein de barrage van de Witrus Kostantin Nord, die volgens iedereen favoriet was. De finale wordt gespeeld in het Koninklijk Eise EisingaPlanetarium, in de huiskamer van Eise Eisinga. Om kwart voor zeven was de barrage afgelopen, om zeven uur moest alles in het Planetarium opgebouwd worden. De finale bestaat uit drie partijen, de eerste dus in het Planetarium, de tweede en derde partij zijn op zaterdag en in het Raadhuis, Raadhuisplein 1 te Franeker.  ’s Ochtends de eerste ronde (10.00-13.00), ’s middags de laatste, beslissende ronde(13.30-16.30).

Tegelijkertijd wordt in de Koornbeurs van 10.00-16.30 het kwalificatietoernooi FRYSK! gespeeld.

FRYSK! is dammen volgens de Friese regels met slechts vijf schijven per speler. Deze positie is in andere varianten van het damspel steevast remise. In het Friese dammen komt met vijf schijven per speler juist de schoonheid van het eindspel naar voren, en is remise nog altijd een zeldzaamheid! FRYSK! is eenvoudig te leren, openingstheorie is niet nodig, de stellingen zijn altijd overzichtelijk. Iedereen kan dus meedoen!

De vier sterkste spelers plaatsen zich voor het wereldkampioenschap FRYSK!

De laatste ronde voor de finale ronde (Foto: Marten Walinga)

(Tekst: Siep Buurke)

Over de auteur

friesdammen administrator