Start finalerondes Fryslân Open 2020

doorfriesdammen

Start finalerondes Fryslân Open 2020

Franeker, 6 maart 2020

Hein de Vries en Alexander Georgiev winnen eerste partij van de finale in het Fryslân Open

Hein de Vries, de verrassende winnaar van de barrage heeft een lange damdag achter de rug: vanochtend heeft hij twee rondes gespeeld, vanmiddag de barrage (weer twee partijen) en daarna is hij, na een haastig hapje thuis, naar het Planetarium vertrokken om de finale te spelen. In de eerste ronde van de finale speelde Hein tegen provinciegenoot Jelle Wiersma. 

Jelle Wiersma heeft met overmacht de voorrondes gewonnen (een punt voor de rest) en gold als favoriet voor de eindzege, Hein verraste hem echter met een mooie combinatie in een stand die Jelle al eens op het bord gehad had. Jelle had er geen moment rekening mee gehouden dat er een combinatie in deze stand zou kunnen zitten en had dus niet naar deze mogelijkheid gekeken. Hij gaf op, waardoor Hein zijn eerste winstpartij binnen heeft. 

Even na twaalf uur blunderde Folkert Groenveld tegen Alexander Georgiev. In plaats van het winnende plan te kiezen stapelde Folkert Groenveld fout op fout en verloor zelfs nog. Met deze overwinningen zijn Hein de Vries en Alexander Georgiev de favorieten voor de titel. In de laatste ronde spelen ze tegen elkaar.

In de Mastergroep won Hans Jansen van Auke Zijlstra en speelden Konstantsin Nord en Aleksej Domchev remise.

Op vrijdagavond verlieten de spelers de scheefliggende zeilschepen Elizabeth en Antigua om het toernooi voort te zetten in het prachtige Koninklijke Eise Eisinga Planetarium. Daar begon om 20.00de finale van het Fryslân Open. Acht spelers in de huiskamer van Eise Eisinga onder de fascinerende sterrenhemel. Vier daarvan spelen om het recht regerend wereldkampioen Marten Walinga uit te dagen voor een tweekamp. Voor de spelers begonnen, kregen ze uitleg over het planetarium van de directeur, die het wonderbaarlijke verhaal vertelde van de wol-verver die in zijn huiskamer een planetarium bouwde dat nu, bijna 250 jaar later nog steeds werkt. Als het stil is, is het uurwerk te horen dat het geheel aandrijft. En stil is het, als de acht spelers aan hun laatste partijen beginnen. Er is overigens onderzoek gedaan: Eise Eisinga heeft zelf niet gedamd, zijn buren wel. Hij had het vast gekund, maar zal er geen tijd voor gehad hebben: hij bouwde in zeven jaar immers een uiterst nauwkeurig planetarium in zijn huiskamer, met de slinger in de bedstee en de zware gewichten in de gang, omdat zijn vrouw het geen prettig idee vond als die ook boven haar hoofd hingen.

Op de foto: links Hein de Vries, rechts Jelle Wiersma in het planetarium (foto: Marten Walinga)

Morgen zijn de tweede (10 uur tot 13 uur) en derde ronde (13.30-16.30) van de finale in het Raadhuis, tegenover het Planetarium, Raadhuisplein 1. Dan wordt ook het Kwalificatietoernooi FRYSK! gespeeld, in de bovenzaal van de Koornbeurs, tegenover het Raadhuis, even voorbij het Planetarium. Dit kwalificatietoernooi begint om 10.00 en eindigt om 16.30

FRYSK! is een snelle variatie van het Frysk dammen, vijf schijven tegen vijf schijven op de basislijn met tien minuten en tien seconden per partij. In deze variant met vijf schijven per speler wordt juist de schoonheid van het eindspel zichtbaar.

(Tekst: Siep Buurke)

Over de auteur

friesdammen administrator